De Huid
Als eerste verdediging van uw lichaam tegen de omgeving, is de huid ontworpen om uw organen veilig en gezond te houden. De huid is opgebouwd uit 3 lagen; de bovenste verdedigende epidermale laag, de middelste met collageen gevulde dermis en de onderste dempende onderhuidse laag.
Onder de microscoop
Laten we beginnen met de onderste laag, waar je het onderhuidse weefsel kunt vinden. Het wordt voornamelijk gebruikt om vet op te slaan en bevat grotere bloedvaten die de huid van voedingsstoffen kunnen voorzien.
De dermis is de tweede laag. Hier bevinden zich slierten collageen en elastine omgeven door een matrix van moleculen. Dit is het deel van de huid dat aanraking en warmte detecteert, naast de wortels van haarzakjes en zweetklieren. Bloedvaten lopen door de dermis die essentiële voedingsstoffen en voeding leveren aan de epidermale huidcellen.
De opperhuid is de bovenste laag van de huid. Het is verder opgesplitst in 5 verschillende lagen, elk met zijn eigen unieke kenmerken en functies. Huidcellen worden gevormd in de onderste lagen, de stratum basale genaamd. Hier kunnen de cellen zichzelf snel repliceren omdat ze nog steeds een kern hebben waarin DNA is opgeslagen. Melanocyten, de cellen die melanine aanmaken om de huid kleur te geven, bevinden zich ook in deze laag. De huidcellen in de stratum basale bewegen omhoog door de epidermale lagen naar het oppervlak en ondergaan in elk stadium subtiele veranderingen. In de bovenste lagen verliezen de cellen hun kern en worden ze platte, dode huidcellen die keratinocyten worden genoemd. Deze schilferen continu af om nieuwere, frissere cellen eronder te onthullen.
Het stratum corneum is de bovenste laag van de opperhuid en bestaat volledig uit dode huidcellen in baksteenachtige lagen. Tussen de huidcellen bevindt zich een zee van lipiden (in olie oplosbare moleculen) die als mortel fungeert. De lipiden zijn opgebouwd uit ceramiden, cholesterolen en vetzuren. Deze structuur vormt een ondoordringbare barrière tegen de omgeving, beschermt de huid tegen ziekteverwekkers en blokkeert het verlies van watermoleculen. De pH van de huid ligt rond de 4,5-5,5; licht zuur door een talglaag die alkaline liefhebbende ziekteverwekkers belemmert.
De huid is het grootste orgaan van het lichaam en naarmate we ouder worden begint het af te breken. Naarmate de jaren verstrijken en de schade door de zon aanhoudt, worden het collageen en elastine in de dermis verzwakt. Hierdoor wordt de huid minder stevig en elastisch. Ook vertraagt het vernieuwingsproces van de huidcellen, wat leidt tot het dunner worden van de epidermale laag met minder bescherming tegen de omgeving. Hierdoor kan er ook meer water ontsnappen, waardoor de verouderde huid vaak minder gehydrateerd is. Lees hier in detail voor meer informatie over de oorzaken van huidveroudering.
Een anti-aging huidverzorgingsroutine is zo belangrijk als je er als 30 wilt uitzien als je 40 jaar bent (dat doen we niet allemaal!). Maar het gaat niet alleen om het terugdraaien van de klok. Het gaat er ook gewoon om dat u uw gezondste huid heeft: egaal en stralend. Daarom stoppen we actieve stoffen tegen huidveroudering in al onze oplossingen, zodat u nooit een compromis hoeft te sluiten.
Helaas is schade door de zon de ultieme oorzaak van vroegtijdige huidveroudering – het is verantwoordelijk voor tot wel 80% van de tekenen van huidveroudering die we op het gezicht zien. De zonnestralen genereren vrije radicalen die het collageen in de dermis verzwakken, wat leidt tot fijne lijntjes en rimpels. Draag elke dag een breed spectrum SPF 30 zonnebrandcrème zoals Advanced Day Total Protect™ om uw tere huidcellen te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Essentieel bij het stimuleren van de collageenproductie, voeg vitamine C toe aan je ochtendroutine en vitamine A aan je avondroutine. Vitamine A kan ook celvernieuwing versnellen, wat leidt tot een gezondere, jeugdiger ogende huid. Volg de vakkundig ontworpen anti-ageing routine van Medik8 voor een mooie huid voor het leven.
1 F. Flament et al., Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, 2013, 6, pp 221-232
Meer over Medik8 Universiteit
Ingrediënten Overzicht
Zoek hieronder om alles te weten te komen over de ingrediënten die we gebruiken en wat ze doen.